Full informatiu setembre 2011 públic

FULL INFORMATIU

de les activitats col·legials

Setembre   2011                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             núm. 34

PRESENTACIÓ

 

Benvolguts companys,

La defensa dels drets fonamentals ha de constituir, en tot moment, l’eix de la nostra professió i és la nostra obligació ineludible de promoure i representar, sense feblesa, els valors de l’Estat de dret, inscrits a la nostra Constitució.

Amb aquesta finalitat, l’arma de l’advocat, arma pacífica, és la petició dirigida als tribunals per que diguin el dret. És cert que, a vegades, les peticions dels advocats poden ser incòmodes, i potser ho han de ser, quan critiquen l’Administració, ja sigui General, Comunal o l’Administració de Justícia. Tanmateix, aquestes crítiques sempre s’inscriuen en aquest compromís social que va contreure el nostre Col·legi en el moment de la seva creació.

I, parlant dels drets fonamentals, no em vull referir únicament als procediments penals, aquests que afecten la llibertat i l’honor de les persones. En aquests procediments, no hi ha cap dubte que l’activitat de l’advocat s’ha de desplegar en la seva més gran amplitud, a fi que es pugui fer justícia i dictar resolucions ajustades a dret. Dos conceptes que es complementen mútuament.

En els procediments penals, les parts que hi intervenen tenen un paper diferent. Alguns, Policia, Fiscalia han d’aportar al jutge els elements relatius als fets i a la seva qualificació jurídica. Nosaltres, advocats, hem d’analitzar pel jutge els fets i el dret, però també informar-lo sobre la personalitat de l’acusat. Un Tribunal no decideix únicament en quant als fets sinó que jutja una persona, i per això la intervenció de l’advocat és imprescindible. Poden i han d’existir discussions jurídiques sobre els fets o la seva qualificació.

Però el deure de l’advocat és també d’exposar al jutge els trets més característics de la personalitat de l’acusat, és a dir aquesta part humana que mai es pot deixar de banda en un procediment penal. I són tots aquests  elements conjuminats, fets, dret, circumstàncies personals de l’encausat, que permeten fer justícia, en el respecte de la llei, del dret vigent. Però, aquesta defensa dels drets fonamentals no es limita a l’àmbit penal, sinó que és imprescindible en tots els altres àmbits de la nostra feina. En efecte, la jurisprudència del Tribunal europeu dels drets humans posa en relleu que la defensa dels drets fonamentals no es redueix als procediments penals. Nombrosos principis del conveni europeu s’apliquen tant en l’àmbit civil  com en l’àmbit administratiu. El conveni  protegeix tota una sèrie de drets, que van molt més enllà del dret de la defensa en el procediment penal.

És doncs el deure dels advocats examinar en tot moment les causes que portem, a la llum del conveni europeu, amb la finalitat de fer progressar els valors de l’Estat de dret.

(Discurs Toga 2011)

 

Joan Miquel RASCAGNERES LLAGOSTERA

Degà

 

SUMARI

 

 • Presentació
 • Informació col·legial
 • Àrea de formació
 • Informació sobre temes d’interès de la nostra professió

Col·legi d’advocats d’Andorra

 

C/ Dr. Nequi, 7 2on. G

AD500 ANDORRA LA VELLA

Tel: 80 69 30             Fax: 86 96 69

e-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. www.cada.ad

 

INFORMACIÓ COL·LEGIAL

 • Actualment el nombre de llicenciats no exercents és de 156. S’han donat d’alta : Na Mivian Martin Martinez; N’Antoni Babot Prior.

 

 • Els advocats exercents són al dia d’avui 153. S’han donat d’alta:  Clàudia Arias Alis, Maria Burgues Soriano, Cerni Pol Rossa, Manuel Pujadas Domingo, Jacint Dinarès Araguz,. Estan pendent de donar-se d’alta: Carmen Perna Garcia. S’han donat de baixa com a advocats: Marc Vila, Antoni Morell i Benjamí Rascagneres que han passat a la condició de no exercents.

Canvi d’adreça dels següents advocats

 • Miquel Bellera Gracia, c/ Bonaventura Armengol, 10 Ed. Montclar, despatx 132  d’Andorra la Vella. Tel: 804280 Fax: 864280
 • Daniel Jiménez de Sosa, c/ de l’Aigüeta, 22 1r. despatx 4 Andorra la Vella, Tel: 818181 Fax: 818182
 • Patrícia Bragança Varela, c/ De la Unió, 9 esc. A 1r. 1a. Escaldes-Engordany  Tel: 839222 Fax: 839221
 • Ribera-Veganzones, c/ De la Unió, 13 Ed. Sant Pelegrí, 2n. 2a. d’Andorra la Vella.
 • Marc Ripoll Daza, av. Tarragona, 57 local baixos  d’Andorra la Vella

La llista actualitzada de tots els advocats inscrits al Col·legi d’Advocats es pot treure de la pàgina web: www.cada.ad

 • S’ha creat una comissió per tractar els temes dels oficis i les guàrdies.
 • El Servei de consultes gratuïtes setmanals continua evacuant-se al llarg d’aquest any. Moltes gràcies a l’esforç de  tots vosaltres  per dedicar una part del vostre temps a assessorar i ajudar de forma altruista a les persones més desprotegides de la nostra societat.
 • L’assistència lletrada davant del Servei de Policia, es obligatòria per a tots els advocats.
 • Sessió informativa sobre els productes d’assegurances de Crèdit Andorrà, el dilluns dia 17 d’octubre a les 12 hores, a la seu del Col·legi.

AREA DE FORMACIÓ

a) Seminaris:

 • Convention Nationale des Avocats, 19 al 22 octubre a Nantes sobre “Confiance et Sécurité: nouveaux besoins de droit”.
 • X Congreso Nacional de la Abogacía  Española, Cadiz de 26 al 28 d’octubre.

INFORMACIÓ SOBRE TEMES D’INTERÈS DE LA NOSTRA PROFESSIÓ


 • Informació de Psico B centre destinat a l’atenció psicològica, assessorament i coaching en l’àmbit jurídic i legal.
 • Xarxa de comunicacions segures entre advocats penalistes europeus, PenalNet Plus: www.penalnet.eu
 • Entrevista a l’advocat britànic Richard Susskind publicada a la revista número 66 del Consejo General de la Abogacía Española “Abogados” amb el títol “Los abogados tendrán que reinventar su futuro si no quieren verse fuera del mercado”. Link: www.cgae.es/portalcgae/archivos/ficheros/1303290784878.pdf